Araç Klima Bakım
Araçlar için iklimlendirme sistemi, kalorifer ve klimadan oluşur. Araç klima bakım, özellikle mevsim geçişlerinde yapılması gerekir. Klimanın çalışması araç içindeki havanın derecesini dengeler. Sıcak havalarda serinlik, soğuk havalarda sıcaklık verir ve nemi azaltır. İçerideki kirli havanın ve kokunun dışarı atılmasını sağlar. Özellikle yağmurlu havalarda camlar buğulanır. Klima sayesinde buğu ortadan kalkar ve sürüş güvenliği sağlanmış olur. Sürücü bu gibi durumlardan etkilenir ve dikkati dağılır. Bu yüzden klimanın bakım ve temizliğinin yapılması önemlidir. Klimanın çalışma prensibi aşağıdaki gibidir:
- Kompresör, evaporatörden gelen soğuk maddeyi düşük basınçla çeker ve sıkıştırır.
- Sıkışan bu madde, yüksek basınç ve sıcaklığın etkisiyle kompresörden kondensere gaz halinde gönderilir.
- İçerideki sıcak hava, dışarıdaki soğuk havayla soğur ve sıvı hale dönüşür. Kondenser ile yüksek basınçla sıvı ve orta sıcaklığa kavuşur.
- Genleşme valfı, yüksek basınçtaki sıvının basıncını düşürür ve evaporatör aktarır. Evaporatörde sıvıdan gaz haline dönüşür. Fandan geçen temiz hava sıcaklığını bırakarak, araç içine soğuk havayı üfler.
Klimayı Oluşturan Parçalar Nelerdir?
Klima bazı parçalardan meydana gelmiştir. Araç klima bakım için aşağıdaki parçalara bakılması gerekir:
- Kompresör: Yoğuşturucu da denmektedir. Soğutucu akışkanı basınçlandırma işini yapar.
- Klima Gazı: Sistem içinde dolaşan akışkan olarak tanımlanabilir.
- Klima Kompresör Yağı: Kompresör için kullanılan özel bir yağdır.
- Kondenser: Radyatördür, akışkanın sıvı hale gelmesini sağlar.
- Nem Tutucu Filtre: Soğutucu gaz içindeki nemin kuru hale gelmesini sağlar.
- Genleşme Valfi: Soğutucu akışkanın sıvı halden gaz hale gelerek, aracın soğutulmasını sağlar.
- Evaporatör: Soğutma işlemi bu alanda yapılır.
- Klima Fanı: Havayı aracın içine üfler.
- Sensörler: Klima sisteminin çalışmasına katkı sağlar.
Araç Klima Bakım Nasıl Yapılmalıdır?
Araç klima bakımı için en sık yapılan işlemler şunlardır:
- Klimada bulunan gazın miktarı çok önemlidir. Gaz az olduğunda, kompresör yeterli basınç üretemediği için sistemdeki gaz yeterli soğukluğa ulaşamaz.
- Nem tutucu filtreler tıkandığında, sıvı geçişi yavaşlar ve sistemdeki basınç düşer.
- Kompresör çıkış basıncının düşmesiyle, soğutucu gaz basınçlanamaz.
- Kondenser kirlendiğinde, içerisine giren soğutucu gazın çıkışa kadar sıvı hale geçmesi gerçekleşmez.
- Genleşme valfının çalışması çok önemlidir. Bozulduğunda, basınç değişim sisteminin de bozulmasına neden olur.
- Araç klima bakımı yapıldığında, polen filtresinin kullanım süresi dolduğu için değiştirilmesi veya temizlenmesi gerekir. Polen filtresi, dışarıdaki havayı polen ve partiküllerden temizledikten sonra içeri alır. Kullanıldıkça filtresi tıkanır ve kirlenir. Temizlenmezse, içeri giren hava temizlenmediği için araç içindekiler kirli havayı solumak zorunda kalır. Klima gerekli performansı gösteremeyeceği için klima motoru da etkileyecektir. Bu yüzden belli kilometreden sonra polen filtresinin değiştirilmesi gerekir. Değişim yaparken orijinaline sadık kalınmalıdır.
Araç Klima Bakımı Ne Zaman Yapılmalıdır?
Araç klima bakımı için en uygun zaman mevsim geçişleridir. Yılda iki kez tavsiye edilir. Kompresör ve gaz sisteminin düzgün çalışması bu bakımlara bağlıdır. Kışın klima çalıştırılmazsa, gaz oturması ve gaz sızması yaşanabilir. Klima açıldığında, toz kokusu veya başka kötü bir koku yayılıyorsa bakım zamanı gelmiş demektir. Koku dışında soğutma yapmıyorsa da uygun servise götürülmelidir. Araç klima bakımı için araç sahibinin alması gereken önlemler şu şekildedir:
- Klimanın hafta bir on dakika en yüksek derece ve fan ayarında çalıştırılması gerekir. Bu işlem, kompresörün düzgün çalışmasını sağlarken, gaz basıncını korur.
- Haftada bir buz çözdürme modu on dakika çalıştırılmalıdır. Böylece küf kontrolü ve nem dengesi sağlanmış olur. Araç içinde kötü kokular oluşmaz.
- Klima kışın mutlaka çalıştırılmalıdır. Çalıştırıldığında, araç içinde nem dengesi sağlanmış olur. Camlarda buğu oluşmaz.