Fren sistemi, aracın güvenliğini sağlayan önemli unsurlardan biridir. Aracın hızının yavaşlamasını ve durmasını sağlayan sürüş kontrol sistemlerini oluşturan parçalara fren sistemi denmektedir. Bu yüzden bir aracın fren sistemi, güvenilir ve dayanıklı olmalıdır. Fren sistemi değişimi ihmal edilmemeli ve zamanında yapılmalıdır. Araç, tüm hava koşullarına uygun olarak fren yapabilme kabiliyetine sahip olmalıdır. İki tür fren sistemi vardır; hidrolik ve havalı fren sistemleri. Binek araçlarda genellikle hidrolik fren sistemleri kullanılır. Fren sisteminin görevleri şu şekilde sıralanabilir:
Motor aracı hareket ettirebilmek için ısı enerjisini kinetik enerjisine dönüştürürken, fren sistemi tam tersi kinetik enerjiyi ısı enerjisine dönüştürür. Frenler, aracın hızıyla orantılı artan kinetik enerjiyi yenmelidir. Bu yüzden frenin gücünün motorun gücünden daha fazla olması beklenir. Aracın hızı arttıkça, durma mesafesi de artar. Fren sistemi, birbirinden bağımsız olarak çalışan ayak freni ve el freni sisteminden oluşur. Günümüzde genellikle ön tekerlek için diskli, arka tekerlek için kampanalı fren kullanımı yaygındır. Ancak yeni araçlarda, ön ve arka için disk kullanımı tercih edilmektedir. Fren sistemi değişimi için şu parçalara bakılması gerekir:
Fren pedalına basıldıktan sonra merkez silindirden gelen hidrolik, kalipere geçer ve silindirin içini doldurur. Pistonlara uyguladığı kuvvetle açılmasını sağlar. Açılan pistonlar, pabuçların ve üzerindeki balataların diske doğru iterler. Ardından iki pabuç arasında sıkılan diskler frenlemeyi sağlarlar. Fren sistemi değişimi için belirlenen arıza belirtileri ve çözüm önerileri şunlardır:
Tüm bu şikâyetler için aracı ilgili servise götürdükten sonra gerekli bakım ve onarım işlemleri yapılmalıdır.
Fren sistem değişimi, her 10.000 ve 15.000 kilometrelerde yapılmalıdır. Fren balatalarının kalınlığı 2 mm olmalıdır. 40.000 kilometrede fren balataları değiştirilmelidir. Fren disklerinin 80.000 ile 100.000 kilometreler arasında yenisi takılmalıdır. Fren pabuçları kitinin 30.000 kilometrede bakımı yapılması gerekir.
Fren sistemi değişimi hayati önem taşımaktadır. Bakımı yapılmamış, yıpranmış ve ömrü bitmiş fren sistemi parçaları, aracın durmasını ve yavaşlamasını gerçekleştiremez. Bu şekilde yola çıkmak, aracın içindeki kişileri ve trafikteki diğer kişilerin can güvenliğini tehlikeye atar. Araç için verilen zamanlarda fren sistem değişimi yapılması gerekir. Değişim, aracın markasına uygun servis noktalarında yapılmalıdır.